dar apie kosulius

užrašinė man pačiai iš e-vaistine.lt

Sausas kosulys

Kad sausas dirginantis kosulys mažiau vargintų, vartojami vaistai, turintys kosulį slopinančių veikliųjų medžiagų, pvz, dekstrometorfanas, kodeinas, okseladinas ir kt. Jie veikia į kosulio centrą smegenyse ir sumažina kosėjimų skaičių. Raminantys, savo sudėtyje turintys kodeino kosulio slopintojai skiriami, jei kosulys labai vargina, ypač naktimis.
Prasidėjus sausam kosuliui, dažną gelbsti ir liaudiškas gydymo būdas - karštas pienas su medumi.
Vaistažolės sausam kosuliui gydyti: piliarožė, ankstyvasis šalpusnis, islandinė kerpena, miškinė dedešva, siauralapis gyslotis. Augaliniai kosulį slopinantys vaistai tuo pačiu metu gydo ir kvėpavimo takų gleivinę, nes padengia ją gleivėmis.

● Drėgnas kosulys

Jei kosulys pagaliau pasidaro gleivingas, t.y. produktyvus, vartojami gleives skystinantys vaistai (ekspektorantai), kurių veikliosios medžiagos: acetilcisteinas, ambroksolis, bromheksinas. Pakeisdami gleivių struktūrą, jie padaro jas mažiau klampiomis ir taip palengvina atsikosėjimą.
Atsikosėjimą lengvinančios vaistažolės: anyžius, pankolis, raktažolė, saldymedis, čiobrelis.

Kosulys gali pasirodyti neišgydomas, kadangi dar keletą dienų po peršalimo kvėpavimo takai yra jautrūs ir reaguoja į kiekvieną dirgiklį. Daugelis žmonių skundžiasi sausu priepuoliniu kosuliu, kuris prasideda po šalto oro įkvėpimo.

Comments

Popular Posts